Stan jakości wody w Krakowie

Woda z kranu jest obecnie uznawana za bardzo zdrową, jednak woda w Krakowie dość często ma charakterystyczny posmak. Nie musi oznaczać on przekroczenia norm, jednak herbata przygotowywana na takiej wodzie będzie miała inny smak. Jak temu zapobiec?

Kraków w większości dzielnic ma wodę średnio twardą, co oznacza, że ma dość wysoki poziom wapnia i magnezu. Te pierwiastki mają pozytywny wpływ na zdrowie, jednak duże ich stężenie powoduje powstawanie kamienia kotłowego w rurach i naczyniach. Średnio twarda woda może zmniejszać efektywność działania detergentów, przez co zwiększa się użycie proszku. Filtry do wody w takim przypadku mogą być mało efektywne – konieczne jest użycie zmiękczacza.

Dziwny posmak wody może także wynikać ze sposobu jej oczyszczania. W niektórych dzielnicach Krakowa uzdatnianie wody nadal obejmuje dodawanie do niej chloru. By pozbyć się dziwnego smaku wystarczą zwykłe filtry dzbankowe, jednak o wiele bardziej efektywna jest domowa instalacja oczyszczania wody, która składa się z na przykład z filtrów mechanicznych i węglowych oraz specjalnego zmiękczacza, który zmniejszy ilość minerałów. W niektórych przypadkach sprawdzi się filtr osmotyczny, w innych – jedynie bardziej dokładny filtr. By wybrać najbardziej odpowiednie rozwiązanie w domowej instalacji warto wykonać analizę próbki wody.

Na stronie http://www.klarsan.eu/uzdatnianie,krakow/ uzyskasz szczegółową wiedzę o filtracji i metodach oczyszczania wody.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: